Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /www/webvol4/9k/6qogph1soqyv6p0/skargardenscafevrango.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 3081
Vrångö - Skärgårdens Café

Vrångö

Längst ut i pärlbandet av öar i Göteborgs södra skärgård ligger vackra Vrångö. Med sin unika natur och gemytliga stämning lockas varje år tiotusentals besökare hit för att njuta av de olika årstiderna. Fram till 1930-talet fanns det lotsar stationerade på Vrångö. Dessa flyttades sedan till Vinga, men kvar finns Lotsutkiken som idag är ett känt landmärke. Vrångö är även berömt för sina fina badständer och många soltimmar, se aktuellt väder och vy via Vrångös live webbkamera som är belägen på Utkiken. Vill du njuta av Vrångös vackra natur är en tur längs öns lättillgängliga promenadslingor att rekommendera. Känslan av frihet som infinner sig när du står inför den vidunderliga utsikten på topparna av slingorna är magisk. Fortsätter du nedför backarna ändras landskapet drastiskt  och du får njuta av skogens stillhet.

Våra bästa tips för en riktigt minnesvärd utflykt i skärgården:

Vi är såklart partiska och tycker att Vrångö är den absolut bästa, finaste och trevligaste ön att vara på och vi tror att många av er håller med oss! Men med det sagt kommer vi inte bara tips ge om Vrångö, utan även om andra ”Smultronställen” som är väl värda ett besök. Här kommer också lite handfasta tips och råd som kan vara bra att ha med sig på en tur ut i skärgården:

Innan utflykten

  • Kolla väderleksprognosen MEN lita inte för mycket på den! I skärgården har vi betydligt fler soltimmar än på fastlandet. Vissa påstår att det är så mycket som 30% mer och där av begreppet ”Vrångö-där solen alltid skiner” men huruvida det finns faktiska belägg för denna siffra låter vi vara osagt.
  • Du kan också räkna med att om din väderapp visar 27 grader varmt och strålande sol kommer du inte vara ensam på din väg ut till oss, tänk då på att åka med avgångar som inte ligger mitt i lokalbefolkningens pendlingstider till och från jobb. I dessa tider är det också viktig att vi inte trängs på Saltholmen och lyssnar på personalen på Styrsöbolaget som kör färjorna. 
  • Tänk också på att Vrångö är är vackert i alla väderlekar och alla årstider! Kanske vill du hellre komma ut en lite mulen och stilla dag, eller kanske uppleva höststormarna på riktigt nära håll.  
  • Med tanke på soltimmarna: packa ner solkräm och bra kläder! Det är inte gôtt att komma hem på kvällen och se ut som en av havskräftorna du köpt i Fiskeboa, för att avnjuta på klipporna på de solvarma klipporna. 

Väl ute i skärgården

  • Du har hittat en härlig plats vid havet och hoppat i för ett svalkande bad…men oturen är fram och du bränner dig på en manet! KLIA INTE! Försök skölja rikligt med vatten- hellre havsvatten än sötvatten. Skrapa bort trådarna med te.x ett kreditkort. Om svedan inte försvinner kan du smörja med lite Xylocainsalva, som du tänkte på att packa ner i din väska tillsammans med solkräm och plåster. Funkar inget av detta, så kom och köp en riktigt stor tröstglass hos oss! Det kommer kanske inte göra mindre ont, men du kommer definitivt känna dig gladare. 
  • Har du fortfarande spänst i steget, så våga dig av promenadstigarna och gå ut på klipphoppning istället! Har du barn med dig så brukar det tycka det är betydligt roligare än att hålla sig på upptrampade stigar, och du får dessutom möjlighet att hitta din helt egna lilla vik eller klipphäll.
  • Vill du uppleva en riktigt genuin skärgårdsmiljö? Då är vårt tips att du ta båten tillbaka till Köpstadsö, eller Kössö som är en liten ö med inte så många invånare men med en ljuvlig natur och bebyggelse! Här står skottkärrorna uppradade när du kliver av båten eftersom det är det främsta transportmedlet på ön. Tänk bara på att det inte finns varken affär eller cafe/resaturang på ön…så vill du stanna en stund, packa med matsäck och NJUT!

Unna dig att stanna över natten!

  • Förläng ditt besök genom att boka en natt på mysiga Kajkanten, vackert beläget i fiskhamnen. Här kan du hyra havskajaker samt en bastu- och badflotte! Passa samtidigt på att besöka Nya Fiskeboa och Hamkrogen Lotsen för att avnjuta pinfärska skaldjur, frasig Fish n´chips, en kall öl eller ett glas noga utvalt vin.
  • Har du hunnit lämna Vrångö, hoppa av vid hållplats Styrsö Skäret och unna dig ett besök på fantastiska Pensionat Styrsö Skäret! Här kan du njuta av förstklassig mat, underbara miljöer och makalöst mysiga rum att övernatta i. 

Varmt välkomna ut till Vackra Vrångö!